In 2021 vindt de invoering van het Wereld Handicap Systeem plaats. Wat betekent dit voor ons?

1. Je moet voor je afslaat op de eerst hole aankondigen dat je een qualifyingronde wil spelen, en je precieze starttijd invullen. Je marker moet na afloop je kaart goedkeuren.

2. WHS-berekening is op basis van het aantal aangepaste bruto strokes per hole en niet meer op het aantal stablefordpunten. De grens van EGA hcp met 36 punten vervalt dus evenals de buffers.

3. Als de spelvorm stableford of tegen par is, dan kun je op het moment dat er niet meer gescoord kan worden de bal oppakken, en je slagen invullen of helemaal niets invullen. Er wordt voor die hole in de software automatisch een netto double bogey ingevoerd. Géén 0 invullen! Een netto double bogey is de laagste score op een hole die nul stableford-punten oplevert.

4. Bij de meeste spelers zal met invoering van het WHS-systeem de WHS hcp hoger zijn dan de EGA hcp! Alleen bij lage handicappers zal dit gelijk of lager uitvallen. Iedereen kan in het WHS omhoog (max hcp54) of omlaag gaan.

5. Elke bruto score over 9 of 18 holes wordt omgerekend tot een bruto resultaat over 18 holes op een standaardbaan, dit heet het dagresultaat.

6. De handicap van een speler wordt bepaald door het gemiddelde te berekenen van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 ronden.

7. Als je een kaart met 9 holes inlevert, worden er niet meer 18 punten, maar 17 punten bijgeteld. De stabiliteit van een handicap in het WHS wordt ontleend aan het hebben van 20 scores, dus iedereen wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk scores in te leveren.

8. Je kunt tussen de 10 holes en 18 holes stoppen, onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het is gaan onweren, je bij het clubhuis eindigt of dat om een andere reden het spel is stilgelegd.

9. De plastic kaart vervalt. Op golf.nl kun je goed je score bijhouden en staat ook je pasje. Kijk voor meer informatie op golf.nl/whs

Hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap overeen komt met je golfvaardigheid. Dit betekent meer plezier!

R&H commissie Stuur je vragen over het WHS naar: loesherweijer@gmail.com