Met het aantrekken van de mezen maken we de Zoom robuuster tegen plagen. En als we het echt goed aanpakken krijgen we ook een gevarieerd en natuurlijk leven op de Zoom. Daarvoor zullen we, behalve voor nestkastjes, ook voor water en voedsel moeten zorgen. De greens en de sportvelden komen geen water te kort, ook al mag sinds vrijdag het onttrekken van grondwater alleen ’s nachts gebeuren.
Echte stroompjes en poeltjes om zich te wassen en te drinken ontbreken echter. Zelfs onze enige waterhindernis is een droge greppel met de rode paaltjes bij hole 9.
Daarom heeft Hans Kreek een aantal waterplekjes gecreëerd die hij wekelijks schoonmaakt en bijvult.
Denk aan de bak onder de regenton bij de afslaghut, de vijver bij het terras, en aan de oostelijke bosrand bij de oefengreen, hole 4 en de wintergreens van 8 en 9.

Vogels eten graag insecten, wormen en granen, bessen en andere vruchten. Een vervolgstap voor ons is dan ook het inbrengen van de geschikte kruiden, struiken en bomen. Voor insecten moet dan weer de seizoenflora beschikbaar zijn.
Buiten het bereik van de maaimachines zijn bloemen te vinden aan de bosrand (bramen), maar ze zijn ook in de grasmat. Een eerste stap is dus volgens John om bepaalde plekken niet, minder of afwisselend te maaien (sinusmaaien).
Dit geeft meer bloemen, licht de greens uit het egale gras op, maar eist wel secuurder spel.

Fons Jaspers, baancommissie
Foto’s van Hans Kreek en John de Kort