Onlangs zijn de nestkastjes rond de velden op de Zoom weer eens gecontroleerd op status en bezetting. We doen dit samen met de mensen van de Voetbalwerkplaats.


Op de foto Timo (boven) en Guido (onder).
Zij maken ieder najaar ook de kastjes weer schoon.

Het ziet er naar uit dat zo’n 80% van de kastjes ook dit jaar een nestje heeft gehad. Door de werkzaamheden, zoals de plaatsing van de dassenomheining, hebben we kastjes op een andere plek moeten ophangen. Soms komen we kastjes tegen met alleen eieren, of zelfs een nest waar een van de ouders dood op het nest zit. Waarschijnlijk is de voedselzoekende partner niet meer teruggekeerd op het nest (redenen?). Bijzonder is een kastje met 3 nestjes op elkaar waarvan het middelste met 10 eieren. Het meest recente (bovenste) nestjes heeft Timo in zijn hand.
Guido laat zien dat er bewoners (mezen?) zijn geweest die die zich tevreden hebben gesteld met (herfst)bladeren; waarschijnlijk een vroege migrant (early bird). Op meerdere momenten is ook de bonte vliegenvanger waargenomen die zich een nestkastje bij de green van 3 bleek te hebben toegeëigend.

De aanleiding voor het plaatsen van de mezenkastjes was in december 2019 de eikenprocessierupsplaag van dat jaar. Met de gemeente en de andere clubs die op de Zoom spelen vinden we dat een bredere aanpak nodig is waardoor er meer biodiversiteit komt op de Zoom, anders dan vlakke velden en steile boswanden; in deze ‘biotoop’ komt dan meer weerbaarheid tegen ziektes en plagen. Centraal staan hierin de leefbaarheid voor vogels en insecten. Meer diversiteit van onze golfomgeving kan daarbij dus helpen.

Tekst en foto’s: Fons Jaspers , lid baancommissie