Hoe zit het ook al weer met een bal die buiten de baan terechtkomt?

Iedereen slaat zijn bal wel eens buiten de baan (out of bounds). Buiten de baan wordt meestal aangegeven met witte palen en/of lijnen. Als je bal buiten die begrenzing komt, mag je ’m niet vanaf die plek spelen. Om verder te kunnen spelen moet je een nieuwe bal slaan, zo dicht mogelijk bij de plek vanwaar de oorspronkelijke bal werd gespeeld. Vaak moet je dan een stuk teruglopen. Als deze plek op de afslagplaats is, mag je je bal weer opteeën. Wanneer dit op de fairway, in de rough of in een hindernis is, moet je de bal droppen binnen de dropzone bij plaats waar je de laatste slag hebt gedaan.
Het recht om een nieuwe bal in het spel te brengen kost helaas wel één strafslag. Het komt neer op een straf van ‘slag en afstand’: je krijgt een strafslag en je moet opnieuw de afstand overbruggen met de nieuwe bal. Het kan ook zo zijn dat je bal binnen de baan ligt maar vlakbij een (wit) paaltje of een hek dat ‘buiten de baan’ aangeeft. Dan mag je het hek of de palen niet zonder straf ontwijken; je moet de bal spelen zoals hij ligt en als dat te lastig is, kun je de bal onspeelbaar verklaren.
Zie regel 18.2

Er zijn ook banen die een plaatselijke regel hebben voor wanneer je bal buiten de baan ligt. Je hoeft dan niet helemaal terug te lopen, maar wel twee strafslagen tellen.
Informeer je altijd over de plaatselijke regels voordat je op een andere baan gaat spelen.

Christine Saxton (NGF)